maanantai 21. huhtikuuta 2014
Marmoroidut pääsiäismunat
Linnunmunien syöminen ja niiden värjääminen kuuluvat keväiseen perinteeseen, jossa kunnioitetaan uutta elämää. Nykyään munien koristelu liitetään etenkin ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen, mutta munat liittyvät jo moniin vanhempiin mytologioihin (koristeltuja munia on löydetty mm. etruskien haudoista). Kalevalassakin maailma syntyy, kun veden emon polvelle munitut kuusi kultaista ja yksi rautainen muna rikkoutuvat.
" Ei munat mutahan joua, siepalehet veen sekahan. Muuttuivat murut hyviksi, kappalehet kaunoisiksi: munasen alainen puoli alaiseksi maaemäksi, munasen yläinen puoli yläiseksi taivahaksi; yläpuoli ruskeaista päivöseksi paistamahan, yläpuoli valkeaista, se kuuksi kumottamahan; mi munassa kirjavaista, ne tähiksi taivahalle, mi munassa mustukaista, nepä ilman pilvilöiksi."
Taivaannaulan sivuilla kerrotaan, että entisaikaan pääsiäisenä munat ovat kuvastaneet sekä heräävää luontoa että ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa teoillaan tulevaan.
Munien koristelussa on jotakin kiehtovaa. Lapsena oli ihmeellistä, miten äiti sai munan kuoren pysymään rikkoutumattomana puhaltaessaan sen sisuksia ulos. Oli perinne uskonnollista perua tai ei, minusta on mahtavaa, kun jostakin arkena biojäteastiaan menevästä voidaan kerran vuodessa loihtia pieniä taideteoksia. Jos koristelun tekee vielä marmoroinnilla, on jännitävyys huipussaan. Jokaisesta munasta tulee erilainen ja persoonallinen yksilö.
Marmoroidut pääsiäismunat
Tarvitset: kananmunia, liisteriä, vettä, öljypohjaisia värejä (esim. pienoismalleihin tarkoitetut), varrastikkuja, jonkun mihin laittaa munat kuivumaan (esim. kenno tai lasipurkkeja)
1. Tyhjennä munien sisältö. Tee pienet reiät munan kumpaankin päähän mahdollisimman kohtisuoraan toisiinsa nähden (jotta myöhemmin ripustaessa muna on suorassa). Puhalla kapeammasta päästä niin että sisältö alkaa valumaan toisesta reiästä astiaan. Saatat joutua puhaltamaan aika lujaa ja suurentamaan toista reikää välillä. Huuhtele ja kuivaa munat.
2. Ota laakea vesiastia. (Kuvassa oleva on liian pieni, jonka vuoksi väriä oli vaikea saada koko munan pintaan.) Lisää veden sekaan valmista liisteriä (olen ostanut purkillisen liisteriä ihan jostain isommasta perusmarketista). Tässä voi kokeilla erilaisia seossuhteita, riippuen varmaan myös käytettävästä väristä. Esimerkiksi käyttämäni kultainen väri reagoi voimakkaasti liisteriin, jota ei tarvinnut olla kuin pari ruokalusikallista veden seassa. Liisterin voi olla hyvä antaa olla yön yli vedessä, jotta se nousisi pintaan, mutta malttamattomana tein samantien ja onnistui se niinkin.
3. Lisää värejä tikulla, tippa kerrallaan. Sekoittele yhtä tai usempaa väriä niin, että se muodostaa kuvioita vesi-liisteri-seoksen pintaan.
4. Laita muna varrastikkuun niin, että se ei pääse pyörimään tikussa. Aseta muna varovasti seoksen pintaan ja pyöräytä. Laita muna kuivumaan. Voit tehdä hieman kuivahtaneeseen munaan uuden kerroksen samalla tai eri värillä. Munat voi laittaa kuivumaan esim. lasipurkkien päälle.
5. Kun värit ovat valmiit, anna munien kuivua seuraavaan päivään. Ne voi vielä lakata värien säilymisen parantamiseksi. Munat voivat olla kauniita sellaisenaan vaikkapa kulhossa, tai sitten voit viritellä niihin ripustusnauhan. Itse kikkailin (hermoja raastavasti) munien sisään rautalangan, jonka toiseen päähän viritin helmen tai muun "stopperin" ja toiseen päähän ripustusnauhan. Helpompaa voisi olla ohuen langan laittaminen, jonka vetää esim. rautalangan avulla munan läpi.
Marmoroin myös säilytysrasiaa varten pari vanhan kirjan sivua, sekä säilyketölkkejä. Puhelimen kotelonkin olin onnistunut tuhrimaan kuvia ottaessa.. Pitäisiköhän kokeilla, että toimiiko marmorointi nahkakotelon värjäämiseen??
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti