torstai 15. toukokuuta 2014

Hiusten hennavärjäys

Hiukseni vaihtavat väriä melko tiuhaan, enkä nyt tarkoita luonnollista värin vaihtumista (eli harmaantumista). Kuontalo on ollut kaikkea pinkin, blondin ja pikimustan väliltä. Yleensä väri vaihtuu kierteellä musta-ruskea-vaalea-oranssi-punainen-ruskea-musta.. ja niin edelleen. Yritin olla värjäämättä ja kasvattaa omaa väriä noin vuoden (jonka aikana ehdin kuitenkin ottaa mm. vaaleat raidat). Sitten tuli kevät - ja väri!

Olen onneksi päässyt kuitenkin eroon kemikaalivärjäämisestä. Olen aiemminkin käyttänyt hennaa, mutta väliin mahtuu monta karseaa värjäämisvuotta pelkillä myrkyillä. Mustasta blondiin vaalennuksia (ja vaalennuksia ja vaalennuksia..) ja muuta yhtä terveellistä. Nykyään olen onnellinen kasvivärjääjä. Ja hiukset kiittävät! Palasin tällä kertaa kasvivärjäämiseen aluksi ekokampaamo Hiushuone Korennon palveluita käyttäen. Ihana paikka, suosittelen. Nyt värjään kotona hennalla ja indigolla. Vaikka hennallekin voi olla allerginen (kuten mille tahansa kasville), hiusten kasvivärjäys on paljon ekologisempaa kuin kemikaaleilla värjääminen. Jos kaipaat lisää tietoa kemikaaleista, kannattaa tutustua Noora Shinglerin blogiin Kemikaalicocktail. Hyllystäni löytyy myös samaisen kirjoittajan teos Marjoja & Maskaraa, tutustumisen arvoinen sekin.

Hiusten värjääminen kasviväreillä saattaa tuntua hankalalta hommalta, varsinkin jos on tottunut kemikaalipurkkien kätevyyteen ja nopeuteen. Ajan myötä prosessi kuitenkin helpottuu, kun löytää omat niksinsä värjäämiseen. Lopputulos ei myöskään ole yhtä luotettava kuin mömmöillä, mutta onnistuessaan usein kahta kauniimpi. Hennavärjäys vie aikaa ja sopii niille, jotka jaksavat värjätä useamman kerran saadakseen halutun lopputuloksen. Hauskaa kikkailua, jos minulta kysytään. Hiukset ovat kemikaaleilla värjättyihin verrattuna paljon tuuheammat ja paremman tuntuiset. Eikä värjäysprosessi polttele päänahkaa, vaan siitä voi tehdä jopa nautittavan hetken teekupposen äärellä.

Kannatan ehdottomasti kasvivärjäystä sekä hiusten kunnon että ympäristön näkökulmasta! Ymmärrän kuitenkin hyvin niitä, jotka eivät jaksa touhuun ryhtyä tai ovat kenties kerran epäonnistuneesti kokeilleet ja jättäneet leikin sikseen. Sen takia yritän koota tähän vinkkejä, jotka voivat helpottaa ja ennaltaehkäistä hennaukseen turhautumista. Kaikkien ei tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta, riittää että joku uuno (eli allekirjoittanut) on sen tehnyt.

Sanastoa:
Henna: Lawsonia Inermis, perinteinen henna-kasvista jauhettu väri. 100% hennan väri on punainen.
Värilliset hennat (ruskeat, tulipunainen ym.): sisältävät hennan lisäksi jotain muuta, kuten indigoa tai muita kasviuutteita.
Indigo: Indicofera Tinctoria (myös muita lajeja), käytetään usein hennan joukossa ruskean sävyn saamiseksi. Indigo on eri kasvi kuin henna ja toimii värjätessä eri tavalla. Hennalla ja indigolla on mahdollista saada myös mustat hiukset, vaatii tosin kikkailua. Katso indigolla värjäämisestä tarkemmin vaikka täältä.
Cassia: Cassia Auriculata, eri kasvi kuin henna, mutta kutsutaan myös nimellä vaalea tai väritön henna. Tekee kullankeltaisen värin (valmiiksi vaaleisiin hiuksiin).

Ennen värjäämistä ota huomioon:

* Et voi varmuudella tietää, millainen väristä lopulta tulee. Tulokseen vaikuttavat hyvin paljon hiusten oma tai aikaisemmin värjätty väri ja kunto. Tulokseen vaikuttavat oleellisesti myös aika ja lämpö. Värillä (etenkin indigolla) menee pari päivää ennen kun väri hapettuu. Tämä tarkoittaa sitä, että tukkasi saattaa olla kirkkaampi tai vivahtaa vihreään heti värjäyksen jälkeen. Heti ei kannata rynnätä paniikissa kemikaaliosastolle, vaan odota pari päivää, niin viherrys voi hävitä ja kirkas väri yleensä hieman tummuu. Lähde kokeiluun siis avoimin mielin, kuin pieneen seikkailuun! ;) 

* Edellisen takia, suosittelen todella väritestin tekemistä pieneen suortuvaan! Etenkin, jos alla on kemikaaleilla värjättyä hiusta. Tee pieni määrä hennaa ja kokeile sitä hiussuortuvaan samaan tapaan kuin koko päähän laitettaessa. Värjäämisen jälkeen odota vielä pari päivää, jotta väri hapettuu oikeaan sävyynsä. Jos olet tyytyväinen, toista koko tukkaan. :)

* Et voi vaalentaa hiuksia hennalla tai kasviväreillä. Voit värjätä vain nykyistä väriäsi tummemmalla. Ns. vaalealla hennalla voit värjätä valmiiksi vaaleat hiukset kullankeltaisiksi. Muita mahdollisia sävyjä ovat punaisen ja oranssin eri sävyt, ruskeat, violetti ja musta. Musta ja violetti vaativat kuitenkin jonkin verran enemmän kikkailua. Sanotaan, että henna lähtee pois vain kasvattamalla. Olen kuitenkin itse värjännyt punaisen hennan päälle tummemmalla kemikaalivärillä ihan onnistuneesti. Vaalentaminen on todella paljon hankalampaa, usein hius jää itsepintaisesti oranssiksi. Jos arvelet haluavasi palata blondiksi kasvattamatta väriä pois, älä hennaa.

* Tarvitset värjäämiseen aikaa ja kärsivällisyyttä, todennäköisesti joudut värjäämään useamman kerran saadaksesi halutun/pysyvämmän tuloksen. Lisäksi olisi hyvä, jos et pese hiuksia värjäämisen jälkeen noin kolmeen päivään, jotta väri ehtii hapettua. Kannattaa siis tehdä värjäys silloin, kun ei tarvitse pariin päivään olla edustuskunnossa. Hennan outoa hajua ei myöskään kannata säikähtää, se haihtuu hiuksista parin pesun jälkeen.

* Jee, ei muuta kuin hennaostoksille! :) Hennaa saat todennäköisimmin ekokaupoista, Jyväskylästä ainakin Ekolosta. Nettikaupoista kannattaa myös metsästää. 100g riittää lyhyisiin hiuksiin, pitkiin kannattaa varata 200g. Perushenna ei onneksi ole kovin kallista (n.7-8e/100g), joten osta mielummin enemmän kuin liian vähän. Hennoja on käsittääkseni hienompia ja karkeampia laatuja, itse olen värjännyt Mac Urthin hennalla ihan vaan sen takia, että sitä on helppo saada. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että paremman tuloksen voisi saada laadukkaammalla hennalla, ja etenkin indigon laadut vaihtelevat. Hennavärin lisäksi tarvitset kumihanskat, muovimyssyn ja astian, johon hennan sekoitat.

* Kikkailut. Hennaseokseen voi lisätä esim. sitruunaa tai mustaa teetä kirkastamaan tai tummentamaan sävyä. Näitä en ole kovin paljon itse kokeillut, mutta tässä yksi nettisivusto hennauksesta, josta voi löytää vinkkejä. Siellä on myös hyviä ohjeita jos haluat värjätä indigolla.

No niin, esittelenkin sitten yhden esimerkin perushennalla värjäämisestä. Täytyy kuitenkin korostaa, että tämä on vain yksi tapa. Kannattaa tutustua netissä eri ohjeisiin, jotka vaihtelevat myös sen mukaan, käytätkö perushennaa vai esimerkiksi indigoa. Ja muista tehdä ensin se väritesti!

Esimerkki hennalla värjäämisestä:

1. Henna kannattaa valmistaa värjäystä edellisenä iltana (tai aamulla, jos värjäät illalla), jotta väri ehtii tekeytyä. Ota jokin astia, jonka värjäytyminen ei haittaa. Se voi olla muovia tai lasia. Sekoita hennaa kädenlämpöiseen veteen niin, että siitä tulee jogurttimainen mössö. Sekoita huolellisesti. Laita mössön päälle kelmu niin, että se peittää koko pinnan ja anna tekeytyä 3-10h.

 2. Tekeytymisen jälkeen laita kumihanskat käteen ja ota kelmu pois. Olen värjännyt myös suoraan sekoittamisen jälkeen, silloin kannattaa sekoittaa kuumaan (mutta ei kiehuvaan) veteen, sillä lämpö vapauttaa väriä. Tekeytymisen jälkeenkin voi lisätä hieman kuumaa vettä. Varo kuitenkin, ettei mössöstä tule liian vetelää. Koostumus on hyvä, jos pystyt helposti sekoittamaan mössöä purkissa, mutta saat siitä kuitenkin otettua sormilla klöntin, joka ei valu sormia pitkin.


 3. Ennen värjäämistä suojaa paikat! Hennajauhetta saattaa tipahdella klöntteinä (varsinkin jos se on liian kuivaa) pitkin lattioita. Itse vuoraan suunnilleen koko kylppärin sanomalehdellä, joka on sitten helppo kääriä klöntteineen pois. Henna tosin lähtee aika hyvin pois kaakeleista ynnä muista, joten tulevasta sotkusta ei kannata panikoida. Valitse vaatteet sen mukaan, että värjäytyminen ei haittaa. Voit sipaista öljyä hiusrajaan, jos haluat suojella ihoa värjäytymiseltä.




 4. Aloita värjääminen jakauksesta. Nostele väriä sormin tai tee muovipussista pursotin. Etene jakaus jakaukselta, laita hennaa paljon. Pitkillä hiuksilla hennaus on jo aika haastavaa, kaverin kanssa työ voi olla helpompaa. Alaoikealla kuvassa olen värjännyt vain juurikasvun ja jättänyt latvat värjäämättä. Värjäyksessä voi edetä aika lailla samaan tapaan kuin kemikaaleilla värjäämisessä, hennan koostumus on vain erilainen. Tässäkin kokemus ja kokeileminen auttaa, jotta löydät itsellesi parhaan tekniikan.


5. Kun valmista, laita muovimyssy päähän. Käytännön vinkki: ennen kun lähdet kylppäristä, tarkista räpylöidesi pohjat! Vaalea matto ei tykkää hennaläiskistä.. Itse vaihdan yleensä vaatteet ja saatan suihkutella kropan, jos hennaa on päässyt kaula-aukosta sisään.


Silmälasien käyttäjille vinkki: jos et pysty tai halua olla montaa tuntia ilman silmälaseja, vuoraa sangat kelmulla, niin ne eivät värjäydy.




6. Myssyn ympärille voi kietaista vielä pyyhkeen. Lämpö auttaa värin vapautumisessa, joten kauratyynystä harteilla voi olla apua. Samalla voit pitää rentouttavan hetken vaikka teekupposen äärellä. Pidä vähintään 2 tuntia, tai vaikka yön yli. Tyylikästä!



 7. Huuhtele henna huolellisesti pois, kannattaa käyttää aluksi kumihanskoja, jotta kyntesi eivät värjäänny. Kylppärin lattia on hetken järkyttävän näköinen, mutta kun huuhtelet hennan pois lattioilta peseytymisen jälkeen, ei väri ehdi tarttua. Pese tukka shampoolla. Laita kunnolla hoitoainetta! Itse käytän hennauksen yhteydessä Santen hoitoainetta, joka on muulloin vähän liiankin hoitavaa.

Ei muuta kuin uusista hiuksista nauttimaan! Ja kannattaa tosiaan välttää hiusten pesemistä parin päivän ajan, kunnes väri on hapettunut ja asettunut.

Alla oleva kuvasarja: 
Vasemmalla hiukseni silloin, kun yritin kasvattaa omaa väriä. Hiuksia on vaalennettu ja raidoitettu, juuressa oli noin 10 cm juurikasvu omaa väriä.
Keskellä hiukseni, joissa yksi kampaamohennaus, yksi liekinpunainen kotihennaus ja yksi ruskea/indigo-värjäys juureen (yritys saada "liukuvärjäys"-meininkiä). Viimeisimmästä punaisella värjäämisestä noin kuukausi, väri on jo aika kulunut. 
Oikealla tähän lisätty peruspunainen henna juureen voimistamaan "liukuvärjäystä". Kuva otettu päivä värjäämisen jälkeen, eli väri todennäköisesti vähän tummenee tästä. Tarkoitus on värjätä vielä latvat kirkkaamalla liekinpunaisella hennalla.





Hennan väri vaihtelee todella paljon valon mukaan. Varsinkin valokuviin sitä on vaikea saada "luonnollisessa" värissään. Varjossa hiukset saattavat näyttää lähes ruskeilta, mutta auringossa ne säihkyvät oranssinpunaisina. Yllä olevissa kuvissa hiukset ovat ikkunan edessä luonnovalossa.

Toivotan leppoisaa hennailua! Syksymmällä alan varmaankin kokeilemaan ruskeaa ja mustaa sävyä, eli tiedossa indigolla kikkailua. Palataan silloin taas asiaan! :)

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä oli apua kun epätoivoisesti etsin jotain kevytväriä jolla saisin oranssimmat hiukset ja keksin että mites henna... joten tämä valotti paljon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos postauksesta..valitettavasti luen tätä henna päässä. Ensi kerralla sitten annan mm.tekeytyä. Mulla oli tosi pieni pussi.. Ei varmaan ois riittänyt jakaus jakaukselta hommaan.

    VastaaPoista
  3. Vau, tosi kauniit hiukset! Tilasin juuri elämäni ekan satsin hennaväriä ja nyt innolla odotan että pääsisin sillä värjäilemään, on alkanut sen verran vahva epäilys hiusväriallergiasta tulla. Muistelin ensin että hennalla saa vaan todella laimeita lopputuloksia mutta sun hiukset antoi toivoa! :)

    VastaaPoista
  4. Hei. Laitoin eilen värjäämättömiin omiin hiuksiini pussillisen Radico luomuhennaa. Pidin 3 tuntia. Pesun jälkeen aivan taivaallinen oranssi sävy. Mutta yön aikana on tummennut liikaa minun mieleeni. Onko mitään tehtävissä, että sais sen oranssin takas?

    VastaaPoista