maanantai 21. huhtikuuta 2014

Teellä värjääminen

Tarvitset: vettä, mustaa teetä (esim. vanhentunutta), suolaa ja värjättäviä (luonnonmateriaalisia) kankaita/vaatteita

Käsityökurssia varten tuli kerran kokeiltua kankaiden värjäämistä teellä. Kovin laajaa kokeilusta ei tullut, mutta pellavan ja puuvillan erot ainakin tuli huomattua. Jossain vaiheessa on tarkoitus jatkaa kokeilemista. Hommaan minut innoitti alunperin kahden taiteilijan kokoama ohjekirjanen ja sivusto roskisvärjäämisestä. Tuntui helpolta aloittaa teestä, sitä kun löytyi vanhentunut pussillinen kaapista. 

Teellä värjääminen

1. Valitse värjättävät materiaalit. Synteettiset eivät välttämättä värjäydy, joten kannattaa käyttää luonnonmateriaaleja. Puuvillaiset kankaat ja vaatteet värjäytyvät todennäköisesti parhaiten, pellava ei kovin hyvin. Tosin kaikkea kannattaa kokeilla! Ainakin jos kyseessä ei ole oma lempivaate.

2. Ota isohko kattila, johon värjättävä matsku mahtuu, ja laita kattilaan vettä sen verran, mitä arvioit kankaan peittymiseen tarvittavan. Älä siis vielä laita kangasta kattilaan.


3. Lisää veteen mustaa teetä. Teen määrää voit vaihdella ja kokeilla, mutta luulisin että tulokseen vaikuttaa enemmän aika kun teen määrä. Kiehauta teetä n. 5 minuuttia. (Voit tehdä värjäyksen myös kiehauttamatta lämpimään veteen.)

4. Lisää kattilaan hieman suolaa, ehkä n. ruokalusikallinen tai pari, riippuen kuinka paljon materiaalia värjäät. Kastele tai kostuta värjättävä kangas vedellä ja laita se sen jälkeen kattilaan. Pyörittele kangasta niin, että se saa tasaisesti väriä joka puolelle.



5. Anna kankaan olla kattilassa ainakin puoli tuntia. Mitä kauemmin kangas on teessä, sen tummempi sävystä tulee. Voit tehdä värjäyksen esimerkiksi illalla ja jättää kankaan yöksi kattilaan.

6. Poista kangas ja huuhtele huolellisesti. Teellä värjätyn sanotaan pitävän värinsä myös pesussa, mutta toisinkin saattaa käydä. Voithan toki aina uusia värjäyksen tarpeen tullessa!

Lopputulos on kaunis, luonnollinen nude!
Teellä värjätty pellavaharso. Alla näkyvä pitsi myös teellä värjätystä hameesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti