maanantai 16. kesäkuuta 2014

Käsityöläisyys haaveena

Olin eilen ystäväni Suvin seurana, kun hän oli myymässä ja esittelemässä tuotteitaan Kankaan avoimien ovien päivillä. Kankaan alue on Jyväskylässä vanhan paperitehtaan aluetta, jota ollaan kehittämässä asuinalueeksi. Erilaisten ohjelmien ja myyntikojujen kyydittämä avointen ovien päivä  oli kulttuuripainotteinen, joka sopii hyvin vanhan tehdasalueen tunnelmaan. Tampereella pari vuotta asuneena minulle tuli samanlainen fiilis kuin Tammerkosken vanhojen tehtaiden läheisyydessä. Toivotaan, että alueen kulttuuriarvo säilyy vielä asuinrakentamisen jälkeenkin. Tehdashalleissa on aina jotain makeaa ja rouheaa tekemisen tunnelmaa.

 


Eilen pääsin siis seuraamaan läheltä myyntitapahtuman arkea aamusta iltapäivään. Erittäin hyvä ystäväni Suvi Tikander on myös vaatetusalan artesaani ja tällä hetkellä erikoistunut cosplay- ja fantasia-asujen valmistamiseen. Suvilla oli myyntipöytä Sovatek-säätiön Kierrätyskaupan myyntipisteen yhteydessä, ja minä toimin roudausapuna sekä seuraneitinä päivän ajan. Suvi on erikoinen ja ihana tyyppi, jonka luomukset saavat aina mielikuvituksen ja mielenkiinnon heräämään.




Päivä saikin myös omat haaveeni käsityöläisyydestä jälleen kolkuttelemaan. Opiskelimme Suvin kanssa samaan aikaan artesaaneiksi, ja minulla oli silloin suuret aikeet alkaa käsityöyrittäjäksi. Valmistuttuamme iskin kuitenkin jarrut pohjaan, en uskaltanut heittäytyä haasteeseen. Ei ollut pääomaa millä aloittaa, eikä niin vahvaa tuoteideaa, että olisin luottanut sen menestymiseen. Turvallinen, säännöllinen työ houkutteli ja lähdin opiskelemaan luokanopettajaksi. Kuvataiteenopettajuus oli lukioaikainen ammattihaaveeni, mutta aiempien lastentarhanopettajaopintojen päälle oli helpompi lukea luokanopettajaksi maisteriohjelmassa. Nyt olen valmistumassa ja minusta tuntuu, että valintani oli oikea. Luokanopettajan työssä saan toteuttaa niin monia puolia itsestäni.

Kuitenkin haluaisin edelleen toteuttaa itseäni myös käsityön parissa, vaikka sitten sivutoimisesti. Jokin pienimuotoinen nettikauppa tai sitten ihan myyjäisissä ravaaminen oman myyntipöydän kanssa houkuttelisi. Pitäisi vaan keksiä se tuote! Suurin haste on, että en osaa valita teemaa. Ekologinen pitää olla, mutta myös rockhenkisyys ja mystiikka kiinnostavat. Taidetuote vai käyttöesine? Sisustusta, asusteita vai jotain ihan muuta? Millaiset materiaalit ja värimaailmat?

Välillä tuntuu siltä, että ideoita ja intohimoja on niin paljon, ettei mihinkään tule keskityttyä kunnolla. Uskon kuitenkin siihen, että joskus vielä se huippuidea iskee. Sillä välin on kiva kokeilla kaikenlaista harrastuspohjalta. Opettajan ammatissa aikaa ei varmasti ole liikaa, mutta ainakin kesäisin voi sitten keskittyä käsitöiden maailmaan. Kaikki on kai loppujen lopuksi itsestä kiinni. Toivon Suvillekin rohkeutta viedä unelmiaan eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti